1 май и трудолюбието на българина
На първи май отбелязваме Международния ден на труда. Той е един от официалните празници в България.
В основата на Празника на труда е борбата за 8-часов работен ден През 1886г. На 1 май 300 000 работници от САЩ излизат на протест и с искане за зачитането на елементарни социални права. През 1889г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на подкрепа на протестиращите в Чикаго. Конгресът решава всички пролетарски организации от всички страни да не работят на 1-ви май. В България е обявен за официален празник през 1939г. Дълги години се отбелязва с мащабни манифестации в цялата страна. И въпреки, че 1 май е американски празник, най-често го свързваме с отминалите времена на социализма, както и с факта, че е отбелязан с червено в каледара.
Оказва се, че трудолюбието на българина не е мит, но все по-често се срещат млади хора без трудови навици и желание да се реализират.
И докато спорим обичаме ли да работим или не, статистиката е красноречива - България остава сред страните в Европа с изключително ниска активност на хората на пазара на труда както до 30 годишна възраст, така и над 50.


 
30 Април 2015 | 19:35
Тагове: 1 май, Ден на труда, празник, трудолюбие

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook