Бизнесът чака 150 млн. лева от първата процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност“
150 млн. евро е общият размер на безвъзмездната финансова помощ, за която могат да кандидатстват малките и средни предприятия у нас. Средствата са от Оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност“ и представляват бюджетът за първата процедура. Разпределението на евро субсидиите има по – ясни очертания тази година, обясни във Велико Търново зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Новостите за този период са електронно подаване на проектите, бонуси за нови технологии и глоби за непостигната ефективност.
Размера на безвъзмездната финансова помощ е между 35 и 70 % и зависи от категорията на фирмата и региона, в който се намира. Максималният размер на финансиране на едно средно предприятие, може да достигне до 1 милион лева.
Новост е, че проектните предложения ще се подават само електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение. Съществува и потенциала глоба за непостигната ефективност в посочените проекти в рамките на три години.
Кандидатстващите фирми трябва да имат минимум три приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата Всички проекти свързани с иновации ще получават по още 5 точки бонус.
Предвижда се процедурата да има три крайна срока : 8 юли – за нискотехнологичните фирми, 8 септември – за високотехнологични производства, до 9 ноември е крайната дата за кандидатстване в интензивните за знание науки.


Симона Димитрова
12 Май 2015 | 19:43
Тагове: бизнес, фирми, финансиране, помощ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook