Онкоболни остават без лечение за 6 месеца?
Ако комплексните онкологични центрове бъдат закрити поне половин година пациентите няма да има къде да се лекуват. Това заяви в ефира на „Евроком Царевец“ управителят на Онкологичния център във Велико Търново д-р Мария Рачева. Според нея основната причината за реформата е преразпределянето на средства. Към момента предложението за сливане на центровете с големите болници на здравния министър Петър Москов е прието в Министерски съвет и предстои да се разгледа и в Народното събрание.
Центровете за комплексно лечение съществуват от 65 години, като преди бяха известни като диспансери. Идеята на Петър Москов е те да се закрият и да бъдат слети с областните болници. Към момента този тип центрове са общински, а лечебните заведения – държавни.
По думите на министър Петър Москов, промяната има за цел да се генерират икономии, както и да се предложи комплексно лечение на пациентите.
Според д-р Мария Рачева целта е да се закрепи финансовото състояние на болниците.
Във връзка с готвените реформи Общинският съвет на Велико Търново вчера трябваше да излезе с декларация по въпроса, приета от три комисии. Съветниците обаче отложиха гласуването.
Друг проблем пред готвената реформа е, че всички онкологични центрове в страната са модернизирани по Европейски програми за близо 80 млн. лева. В договорите е записано, че в рамките на 5 години не може да се променя предназначението на здравните заведения. Така според д-р Рачева може да се наложи държавата не само да върне сумите, а и да плаща глоби.


Десислава Колева
22 Май 2015 | 15:49
Тагове: онкоболни, лечение, центрове, сливане

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook