Болните ще доплащат повече за инсулин и онколекарства
Диабетици и онкоболни ще трябва да доплащат повече за животоспасяващи за тях медикаменти. От този месец Националната здравноосигурителна каса поема по-малка част от цената на някои видове инсулин, както и на някои лекарства за онкоболни.
Близо 600 хиляди души в България страдат от диабет. Лечението на някои от тях е невъзможно без приемането на инсулин. В противен случай могат да настъпят сериозни последици - слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения - исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Два пъти месечно НЗОК разглежда списъка с медикаменти, който финансира, след като аптеките в страната изпратят отчетите си. Здравната каса ще поема по-малка част от цената на инсулина.
Страдащите от онкозаболявания също ще трябва да плащат повече за някои от медикаментите, които за тях са жизнено важни. Потърсихме мнението на фармацевти, но те отказаха коментар. Някои изразиха възмущение, че и на без друго намиращите се в тежко положение хора се създават още затруднения. Финансираните от Здравната каса лекарства подлежат на преразглеждане, както и частта от цената, която поема за определен медикамент.


Катя Мерджанова
18 Юни 2015 | 18:43
Тагове: диабет, онкоболни, лекарства, здравна каса

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook