Над 4000 участници на тринадесетото издание на Петропавловския събор
Над 4000 изпълнители от цяла България ще се изявяват на две сцени на традиционния Петропавловски събор. Професионално жури ще определи най-добрите в отделните жанрове, които ще бъдат удостоени със званието „Лауреат“. Събор на народното творчество в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“ ще се проведе за тринадесети пореден път в края на тази седмица.
Тазгодишното издание на събора ще бъде открито на 27 юни от 11:30 часа. Гост-изпълнител ще бъде Николина Чакърдъкова заедно с Неврокопски ансамбъл. 200 състава, 70 индивидуални изпълнители, 13 дуети, 5 трио формации и 1 квартет ще вземат участие в двудневната програма. Посетителите на събитието ще могат да се докоснат както до изворен, така и до обработен фолклор.
Освен родни изпълнители, ще се изявят и фолклорни групи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна гора и Грузия. Най-възрастният участник в събора е на 84 години – Гиньо Златев от хасковското село Долно Белово, а най-малкият е на 4 години – Христина Панайотова, която е част от Фолклорна група „Росна китка“, град Лясковец, която ще пее на една сцена със своята прабаба. Общо 9 са категориите, в които ще се изявяват фолклорните изпълнители.
Творческа комисия ще избере три колектива или индивидуални изпълнители, на които да бъдат присъдени специални награди от кметствата на общините организатори – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.


Катя Мерджанова
22 Юни 2015 | 18:45
Тагове: концерт, Петропавловски събор, фолклор, изпълнители

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook