ВТУ кани студенти да запишат най-желаната от тях специалност
Приключи първият етап за приема на студенти по документи във Великотърновския университет. По акцията „Освободи лятото“ вече са записани 170 души. Най-желаните специалности тази година са Туризъм, Публична администрация и МИО. Интересът към обучението по педагогика се е повишил, а най-непривлекателни за кандидат-студентите са теология, философия, русистика.
Кандидат-студентите за 2015-2016г. са малко над 2600, което е с 500 по-малко от миналата година. От 6 до 12 юли ще тече акция „Стани студент по първо желание сега“, която има за цел да привлече още студенти, които да запишат във ВТУ най-желаната от тях специалност.
Поканените студенти ще бъдат от специалности, при които броят на местата и броят на кандидатите е приблизително еднакъв. Там, където кандидатите са повече от обявените места, например при традиционно предпочитаните Право, Психология, Туризъм, подборът ще става на база на положените изпити. От утре започва тяхното провеждане, а резултатите от първото класиране ще бъдат ясни на 14 юли.
Според общия брой кандидати най-посочвани в списъците с желани специалности са Туризъм, Публична администрация и Международни икономически отношения. Първи по рейтинг по първо желание са Право, Туризъм, Английски език и втори чужд език, Психология и Педагогика. Статистиката сочи, че едва 24% от кандидатите да учат в търновския ВУЗ са от областта. Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов отбеляза нуждата от държавна политика по отношение на това какви кадри е необходимо да произвеждат държавните университети.


Катя Мерджанова
3 Юли 2015 | 19:06
Тагове: ВТУ, кандидат-студенти, специалности, предпочитания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook