С 2 или 3 бюлетини гласуваме на местните избори тази есен
Опитът от проведените през миналата година избори за евродепутати и народни представители сочи, че избирателите не са осмислили докрай начина на гласуване при избор на колективни органи. Това заявиха днес от ЦИК по време на среща, която е част от разяснителната им кампания за предстоящите местни избори тази есен. Една от най-често срещаните грешки, които допускат гласоподавателите, е да посочат преференция, без да са отбелязали на бюлетината за коя политическа партия или коалиция гласуват. Това прави вотът им невалиден.
Видът на бюлетините, с които ще избираме кметове, кметски наместници и общински съветници през октомври, вече е утвърден, ще бъде същият като миналогодишния.
Въведено е изискване за уседналост. Постоянният и настоящият адрес на избирателя трябва да са на територията на България, а най-малко от 6 месеца трябва да има адресна регистрация в населеното място, в което ще гласува. С две бюлетини ще се гласува в градските части – за кмет и общински съветници. С 3 отделни бюлетини с различен размер ще се гласува в кметствата – за кмет, кметски наместник и общински съветници. По силата на закона кметства ще станат всички населени места с над 100 жители, регистрирани по постоянен адрес
Студентите и учениците, навършили пълнолетие, ще имат същите избирателни права като всички граждани, с тази разлика, че могат да бъдат освободени от учебни занятия в деня на изборите и следващия ден. На референдум могат да гласуват и на мястото, където учат, тогава и избирателните списъци ще бъдат два отделни. За населени места като Велико Търново е предвидена и част втора на избирателния списък за чужденци, които живеят в България и поне 35 дни преди изборите са подали заявление, че искат да гласуват. Същото трябва да направят и хората с увреждания, които искат да упражнят правото си на вот в подвижна избирателна секция.


Катя Мерджанова
8 Юли 2015 | 18:36
Тагове: избори, бюлетина, кмет, съветници

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook