Драстично намалена субсидия за археологически разкопки
Слаб сезон отбелязват великотърновските археолози. С делегираните до момента държавни средства може да бъде разчистена само растителността по обектите на Трапезица, но те са недостатъчни за проучване на крепостта.
Археологическите разкопки се финансират от Министерството на културата. Парите се отпускат по договор с Национален археологически институт. Въпреки очакваните ограничения в бюджета, тази година сумата се оказва изненадващо малка.
Липсата на средства прекъсва разкопките през 2012 и 2013 година. Тази година финансиране има само за два обекта по 9 000 лв. Това според археолозите това позволява най-много две работни седмици проучвания с малък екип на минимално заплащане. Не са предвидени и разходи за геодезическо и фото заснемане.
Археолозите търсят алтернативни източници на финансиране, но до момента безуспешно.
Припомняме, че на 27 май България подписа споразумение с азербайджанския фонд „Гайдар Алиев“, който дарява два милиона и половина лева за реставрация на Трапезица. С тях ще бъде обновена и инфраструктурата на обекта.
Планира се Трапезица да бъде предадена за стопанисване на Общината от догодина.
Дотогава проучванията в района трябва да са приключили. Средствата от азербайджанския фонд ще облагородят крепостта с изграждане на модерни алеи. Улеснен ще е достъпът до църква номер 8, в която се предполага, че в продължение три века са се съхранявали мощите на Св. Иван Рилски.


 
27 Юли 2015 | 18:46
Тагове: археология, разкопки, финансиране, източници

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook