30 години от кончината на големия търновски художник Лалю Минков
30 години от кончината на талантливия търновски художник Лалю Минков се навършват днес. Негови произведения могат да се видят в редица художествени галерии и обществени сгради в цялата страна, както и в чужбина. Най-много картини посвещава на пейзажи от любимия си град Велико Търново, не са малко и впечатляващите натюрморти. Вижте какво ни разказаха за човека Лалю Минков дъщерите му – Милка Стоянова и Цанка Кръстева.
На 31 юли 1985 година от този свят си отива „Певецът на Търново“, както е бил наричан Лалю Минков. Неговото име се нарежда до тези на Борис Денев, Стоян Василев, Иван Христов, Деню Чоканов, Асен Момчев, художници черпили вдъхновение от красивите гледки на старопрестолния град. При творческа обиколка на страната художникът се влюбва във Велико Търново и от 1939 година се установява в него.
Днес малка част от картините на Лалю Минков намираме в домовете на дъщерите му. В техните спомени художникът е образец за интелигентен и етичен човек. Учи ги на честност и на радост от малките неща в живота.
По-голямата дъщеря на Лалю Минков – Милка също обича да рисува, но не се занимава с това професионално. Талантът на художника наследява един от внуците му, който година след смъртта на дядо си, въпреки че се е увличал по други занимания, започва активно да рисува.


Катя Мерджанова
31 Юли 2015 | 17:57
Тагове: Лалю Минков, художник, кончина, годишнина, творчество

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook