Смяната на сезоните отключва депресиите
Нелекуваните депресии могат да доведат до тежки последици. Започват като обикновена промяна в настроението, която обаче може да приключи с фатален край. Кои хора са предразположени към изпадане в депресия, как влияе смяната на сезоните и как да се справим с това състояние, вижте какво казват специалистите.
Често в ежедневието си твърдим, че сме депресирани, ако настроението ни е тъжно. Меланхолия, празнота, чувство за безпокойство са симптомите на депресия.
Причините, които се смята, че предшестват депресивното състояние са биологични, социални и психологични. А определящ за това дали човек е предразположен към изпадане в депресия е темпераментът.
Смяната на сезоните пък се отразява най-вече на хората, чиито организми не могат сами да произведат достатъчно количество от хормона на щастието – допамин. Като превенция специалистите препоръчват преди всичко да се грижим за себе си.
Близките на хората, които са в депресия, имат изключително важна роля, ако забележат социална отдръпнатост, нарастваща тревожност и мисли за липса на смисъл в живота. Ако страдащият не е потърсил помощ навреме, то близките му трябва да го препратят към експерт, за да може да не се стига до опити за самоубийство, характерни за клиничната депресия.


Катя Мерджанова
25 Септември 2015 | 18:58
Тагове: депресия, лечение, причини, превенция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook