Медийни експерти: Грамотността в медиите достига плашещо ниски нива
Неправилно поставяне на ударение е сред най- честите граматически грешки сред журналистите. Това стана ясно на Първата национална конференция „Медиите на 21 век“ , която се проведе във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. На нея присъстваха преподаватели по журналистика и студенти.
Конференцията беше на тема „Медиите: Кризи срещу възможности“ и засегна въпроси за грамотността на съвременния журналист. Все по-често се допускат правописни грешки, бъркат се и гласните А-Ъ, О-У.
Освен в учебните заведения, практикуващите журналистическата професия, нямат желание да се развиват и образоват.
Засегната беше и темата за езика на омразата и враждебната реч, които в последните години ескалират в българския ефир. Нетолерантността към другия е сред основните причини за възникването им. Като пример от последните месеци, експертите дават отразяването на темата с бежанците у нас и в Европа.
Реалити форматите са най-яркия пример за език на омразата и неспособността да се контролира речта на участниците. Излъчената враждебна реч е изключително лош пример за подражание и често водят до агресия сред подрастващите. Специалистите в областта на медиите са единодушни, че грамотността на повечето им колеги е достигнала плашещо ниско ниво.


Марияна Несторова
29 Октомври 2015 | 19:13
Тагове: журналисти, граматически грешки, грамотност, професионално развитие

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook