Музеят във Велико Търново открива изложба с рисунки посветена на майстор Колю Фичето
Великотърновския музей отбелязва 215-годишнината от рождението на майстор Колю Фичето с изложба от детски рисунки. Участие в експозицията взеха възпитаници от няколко училища в града, кръжоците и школите от Общинския детски комплекс. Образователната инициатива е под наслов „Памет и Вяра- вградени в камък“.
Изложбата е с конкурсен характер- талантливите деца са разделени в две възрастови групи- от първи до седми клас и от 7-ми до 12 клас. Общо 160 рисунки са оценявани от жури от музейни специалисти. Никола Иванов Фичев известен още като майстор Колю Фичето е български възрожденски строител, архитект и скулптор. Едни от най-известните му проекти са покрития мост в Ловеч, над река Осъм, църквата „Св. св. Константин и Елена“ в старата ни столица, Къщата с маймунката.
В Включиха се деца от ОУ „Бачо Киро“, СОУ „Емилиян Станев“, Американски колеж и школите от Общинския детски комплекс в града.
Маринела е възпитаник на СОУ „Емилиян Станев“. Занимава се с рисуване от малка , има участия и в други конкурси по рисуване. Подготвяла е творбата си близо седмица. Отличена е с първо място- избрала е рисунката й да е на един от най-емблематичните мостове построени от майстора.
Отличени бяха най-добрите 32 творби на млади художници.


Марияна Несторова
30 Октомври 2015 | 18:13
Тагове: музей, изложба, рисунки, Колю Фичето

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook