Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
Доживотен затвор без замяна за стрелеца от Лясковец определи Великотърновския окръжен съд. 54-годишният Петко Петков ще трябва да изплати обезщетение в размер на 380 хиляди лева на семейството на загиналия Емил Шарков, 10 хиляди на пострадал при акцията в дома му полицай и разноските по досъдебното производство – над 50 хиляди лева. Защитата на Петков ще обжалва.
Съдът призна подсъдимия за виновен, че на 14 март 2014г. по начин опасен за мнозина е направил опит да умъртви петима спецполицаи, изпратени на акция в дома му, както и за убийството на командоса Емил Шарков. Съдът определи още осем години затвор за незаконно притежаване на оръжия и огнестрелни боеприпаси.
Според майката на убития Шарков отговорността за смъртта на сина й не е изцяло на Петко от Лясковец.
Според адвокатите на подсъдимия изпращането на антитерористичен отряд в дома на Петков е причина за неговата реакция на самозащита и защита живота на майка му.
Използваните като доказателства оръжия в хода на делото, собственост на Петков, ще бъдат иззети в полза на държавата. До влизане на присъдата в сила остава мярката задържане под стража. Защитата на осъдения ще обжалва, а ако присъдата се потвърди на следващи инстанции, случаят ще бъде отнесен до Европейския съд по правата на човека.


Катя Мерджанова
19 Ноември 2015 | 18:38
Тагове: затвор, Петко Петков, Лясковец, стрелец

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook