РНБ „П. Р. Славейков“ се включи в протестите на културните дейци
Служителите на Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ се включиха, макар и символично, в националния протест на културните дейци. Музейни работници, служители на художествени галерии и библиотекари от цялата страна излязоха днес на протест, заради ниското заплащане, което получават – малко над минималната работна заплата.
В знак на подкрепа на своите колеги, протестиращи пред сградата на парламента, днес служителите на Регионалната библиотека в старата столица носиха лентички с надпис „Ден на недоволство“. Средната заплата в културната институция е 470лв.
Исканията на работещите в културни институции включват увеличаване на бюджета за политика в областта на опазването движимото и недвижимо културно наследство, както и увеличаване на работната заплата с минимум 50%.
Председателят на синдикатите в библиотеката Ваня Йорданова споделя, че тя и колегите й се чувстват обидени. Според нея увеличението с 50% не е възможно да се случи.
Културните дейци се надяват на поетапно покачване на работните заплати. Исканията им са изпратени в декларации до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


Катя Мерджанова
24 Ноември 2015 | 18:06
Тагове: служители, РНБ „П. Р. Славейков“, протест, културни дейци

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook