Тъмната страна на интернет
България е сред страните с най-много жертви на трафик на хора в Европейския съюз по данни на Eвропейската комисия. Близо 70% от жертвите на трафик стават обект на сексуална експлоатация, а интернет е основен инструмент за тяхното набиране. Днес във Велико Търново се проведе обучителният семинар “Безопасен интернет”, на който бяха представени и обсъдени опасностите за деца и млади хора в мрежата, връзката между интернет и трафика на хора, ранната сексуализация и рисково поведение на непълнолетните в интернет.
Освен жертви на сексуална експлоатация, интернет се използва и за въвличане в трудова експлоатация.
Жертви на трудова експлоатация стават най-често хора на възраст между 30 и 50 години. Това са предимно мъже, които се търсят за непривлекателна работа в селското стопанство или строителството. Ненавършили пълнолетие момичета и жени до 25-30 годишна възраст биват най-често сексуално експлоатирани. Една от най-известните тактики, използвани при тях, е тази на любовника или „ловър бой“
Специалистите отчитат ролята на интернет, който допринася за развитието на тази схема.
Основната заплаха, която интернет крие за най-уязвимите – децата, е ранната сексуализация.
А това от своя страна води до това, че децата стават производители на детска порнография, която се разпространява през интернет и ги превръща в мишени на педофили. Според експертите противодействие е възможно да се окаже чрез активна комуникация между родители и деца, както и изучаване на дигитални медийни умения в училище. Дисциплината обаче не е включена в новите програми.


Катя Мерджанова
2 Декември 2015 | 18:18
Тагове: трафик, хора, интернет, опасност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook