Закон за правата на пациентите искат от „Конфедерация защита на здравето”
Отказ за издаване на направление, доплащане за здравна дейност, която всъщност се покрива от Здравната каса, както и грубо отношение на лекар към пациент. По тези проблеми са най-честите жалби на българите до Здравната каса. Оказва се, че при 14 151 проверки, извършени от Касата в извънболничната помощ през годината, констатираните нарушения са 14 936. В тази връзка от Националната пациентска организация „Конфедерация защита на здравето”, в която членуват 20 пациентски обединения настояват да бъде приет закон за правата на пациента, с цел поставянето му в центъра на реформите.
Най-честите нарушения са свързани с факта, че пациентите са получили по-малък брой прегледи, изследвания и консултации, отколкото всъщност им се полага. Глобите и санкциите обаче, които Касата е наложила тази година, са с 12,5 % повече от миналогодишните. По проект „Национална кампания за пациентски политики“ започнаха срещи във всички областни градове за улесняване ползването на здравни услуги от хората и тяхната по богата информираност за правата им.
Намеренията на екипа на проекта са да направят и 3000 анкети до приключване на дейностите му в края на април догодина. Издадена е и книжка „Как да ползваме медицинска помощ“, заплатена от Здравната каса.
В подкрепа на приемането на Закон за правата на пациентите чрез Националната кампания за пациентски политики вече са събрани 1200 подписа.


Марияна Несторова
7 Декември 2015 | 17:09
Тагове: пациенти, права, здраве, здравна каса

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook