Колекция от 3000 коледни картички съхранява Историческият музей в Г. Оряховица
Колекция от 3000 коледни картички с поздравления съхранява Историческият музей в Горна Оряховица. Голяма част от тях са още от началото на миналия век и освен израз увежение, отразяват до голяма степен и начина на общуване между поколенията. Засега експонатите се съхраняват във фондовете на музея, но идеята е следващата година да бъдат част от постоянната му експозиция.
В историята на коледните и новодишни поздравителни картички откриваме как преди век хората са разбирали смисъла на този вид поздравления. Много от картичките съдържат различни мотиви и единствено по посланието на гърба може да се разбере, че са били част от Коледа. Прави впечатление, че от тях с течение на годините отпада традиционният символ Дядо Коледа. Той се замества от други символи, повлияни от западната култура ­като венци или камбанки. Сурвакарите пък почти не се срещат вече.
Във фонда на Историческия музей се пазят още нетрадиционни коледни и новогодишни картички с изображения на статуи на деца или разходка в гората на младежи. Има дори и бродирана картичка, която е сравнително нова - от 90-те години на миналия век. Четирилистните детелини като мотив върху поздравителните картички, навлизат през 1913 година. Малко по- късно картичките за зимните празници придобиват облика , който познаваме днес.
Картички, пазени в музея, са запечатали и първия валяк, появил се в града, първото леене на метал у нас и куп други събития, случили се в страната ни и в града в частност.


Марияна Несторова
11 Декември 2015 | 18:39
Тагове: картички, музей, коледа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook