Коледа без подаръци
По традиция празничните трапези на много домакинства ще бъдат отрупани с богато разнообразие от ястия. За хората, които е приютил Христо Атанасов в Леденик обаче Коледа и Нова година ще бъдат като всички техни обикновени дни – с надежда да намерят работа и да оцелеят. Вижте от какво е огорчен притежателят на наградата „Достоен българин“ и на какво се надяват тези, които е подслонил.
Повече от 20 години Христо Атанасов приютява деца и младежи без родители и без дом. Многократно се е писало и се е говорило за благородната и нелека кауза, с която се е нагърбил, но и днес той не получава подкрепа нито от държавата, нито от организации или фондации.
Да се намери работа във Велико Търново се оказва трудно. Момчетата, за които се грижи Христо Атанасов понякога са принудени да пътуват до Омуртаг, за да припечелят своя надник за деня. В момента на него разчитат общо 22 души. Леглата едва стигат, банята за всички е една. Зейнеб е самотна майка с 5 деца, нейните желания за новата година са прости.
На фона на условията, в които се живее целогодишно в приюта, тенденциозната и показна благотворителност, е неуместна, споделя огорчено Атанасов.
60-годишният българин с голямо сърце и силна воля, разкрива още, че не би върнал някого, ако е решил да помогне. Годината обаче има 365 дни, в които хората от приюта имат нужда от топлина, храна и работа.


Катя Мерджанова
14 Декември 2015 | 18:37
Тагове: приют, сираци, Коледа, благотворителност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook