Ксавие Лапер дьо Кабан: Заплахата от тероризъм не се отразява на възможността за движение на хората
Заплахата от тероризъм не се отразява на възможността за движение на хората, заяви посланикът на Република Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът изнесе лекция пред възпитаниците на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ на Посланикът връчи орден на „Академичните палми“ на дългогодишния преподавател по френски език във висшето учебно заведение доцент доктор Иванка Попова-Велева.
По думите на посланика Шенген работи, но все пак е добре да има добър контрол на границите за хората, които влизат в Европа. Заплаха от терористични актове винаги ще има, но това не значи, че трябва да спрем да живеем, заяви Ксавие Лапер дьо Кабан. Предложената от студентите тема тема „Променената политическа реалност в Европа и влиянието й върху младежката мобилност“ според дипломата е знак, че за тях е много важно дали ще имат възможност за свободно движение за туризъм, обучение, работа в Европа.
„Академичните палми“ е награда на френското министерство на образованието и се дава за особени заслуги в тази сфера, както и за ценен принос в преподаването на езика и френската култура. При връчването й посланикът и доц. Иванка Попова-Велева изнесоха кратки речи на френски.
В момента във ВТУ се обучават с френски език 75 души в различни специалности.


Катя Мерджанова
16 Декември 2015 | 18:37
Тагове: посланик, Франция, лекция, Великотърновски университет

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook