Децата, които спортуват са по-устойчиви на вируси и зарази през зимата
Всеки спорт освен специфичните си технически характеристики, които се изучават при практикуването му, подобрява функционалната издръжливост от там и противопоставяне на физическата заболеваемост. Изборът на спорт не е определящ, но спортуващите деца са доказано по- здрави.
Децата, които не спортуват често имат проблеми с уморяемостта, защото организъм, който не се натоварва в нормални граници е по- податлив на проблеми със сърдечно съдовата, дихателната и мускулната системи. При деца, които не отделят време за спорт се наблюдава дори психологически негативен ефект.
Според д-р Румяна Съботинова няма определена възраст, на която детето е хубаво да започне да спортува. Препоръчително е да му предложим различни спортове и да го оставим само да си избере, в никакъв случай да го принуждаваме.
Спортът в ранна детска възраст помага на децата предразположени към диабет да не попаднат в капана на това заболяване в по-късен период от живота си. За деца, които пък имат астма спортът е удачен само ако се практикува в контролирана среда.
На който и от всички спортове се спре детето го подкрепете, защото във всички случаи движението укрепва изцяло физическата подготовка на подрастващите. По този начин то по- лесно да преборва болестите, оформя характера си и се учи на дисциплина.


Марияна Несторова
21 Декември 2015 | 18:55
Тагове: спорт, деца, влияние, здраве

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook