Готовите сурвакници са предпочитани от великотърновци
По стар български обичай Новата Година трябва да се посрещне като по – младите сурвакат по- възрастните в дома за здраве. В последните няколко години обаче традициите не са това, което бяха. Дали заради липсата на свободно време или позабравените родни обичаи. хит на пазара сега са готовите украсени сурвакници.
Йорданка Николова всяка година по това време продава на пазара дрянови пръчки. Припомняйки си детството днес тя открива безброй разлики в младото поколение и нея. Казва, че традициите не са забравени и все още има родители, които я предават на децата си. По нейни думи малцина са тези, които предпочитат сами да си украсят сурвакницата. Традиционно сурвакницата се украсява разноцветни конци, прежда или вълна, нанизани пуканки, сушени сливи, чушки и ябълки, малки кравайчета, панделки и парички. Жителите на Велико Търново също залагат на готовите украсени и купени сурвакници.
Готовите сурвакници, които можем да намерим по пазара в града са украсени с лъскави хартии и панделки, които са също са красиви по свой начин. Макар, че са останали и традиционалисти, които всяка година спазват строго обичаите.
Според народната традиция, обичаят сурвакане се изпълнява само от момчета, до 15-16 годишни, които биват възнаграждавани с пари, захарчета, кравайчета и други лакомства.


Марияна Несторова
29 Декември 2015 | 17:53
Тагове: сурвакници, обичаи, традиции, здраве

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook