Гризането на ноктите – поведенческо и емоционално разстройство
30% от децата на възраст между 7 и 10 години си гризат ноктите. Сред тийнейджърите вредният навик е дори още по-разпространен. Вредният навик се характеризира като поведенческо и емоционално разстройство. По този начин детето привлича внимание към себе си или имитира някой от възрастните около него, споделят психолози. Един от най-новите методи за справяне с онихофагията е поставянето на вид шина на зъбите, която пречи на отхапването.
Освен сериозните възпаления и инфекции, до които може да доведе, гризането на ноктите говори за скрита тревожност у детето.
Специалистите съветват, ако забележим подобно поведение у своето дете, да проведем диалог достъпен за възрастта му, но не с укоряващ или забраняващ характер. Теодора Гецова е убедена, че забраната би довела до обратния ефект.
Гризането на ноктите е част от подобни на патология ориентирани към тялото на детето повтаряеми движения като дърпане на кичури коса, хапане на вътрешната страна на бузата или чоплене на ранички, наречени онихофагия.
Решението на проблема се корени в анализ на поведението и осъзнаването му като неправилно, категорична е психоложката Теодора Гецова. Начините за справяне с проблема трябва да се търсят и опитват според възрастта на детето и индивидуалните му особености.


Марияна Несторова
23 Февруари 2016 | 17:37
Тагове: нокти, гризане, навик, поведение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook