Продавачи на мартеници облякоха народни носии
Ден преди 1 март продавачи на мартеници във Велико Търново облякоха народни носии. Обичайно от средата на февруари започва масова продажба на мартеници на оживени публични места. Семейство Петя и Найден Райчеви ни разказаха за реакциите на хората и детайли около автентичните одежди.
Най- голямо любопитство, облечените в народни носии продавачи на мартеници, предизвикаха у чужденците избрали да посетят старата столица в дните около първи март.
Връзка с носиите правеха и мартениците, които продаваха- изпъстрени с вълна, глина, мъниста и куп различни материали, но все пак запазили традиционния вид на украшението. Носиите не били случайно подбрани разказва Петя Райчева, също застанала на една от мартенските сергии в центъра на града.
Найден Райчев и Петя Райчева споделят, че да облекат народни носии освен атракция и гордост е и голяма отговорност. Както всичко хубаво и тази идея се родила спонтанно.
Семейството продава традиционните български ръчно изработени изделия за десета година подред, но носии слагат за пръв път тази година. Убедени са, че и следващата ще повторят.


Марияна Несторова
29 Февруари 2016 | 16:05
Тагове: мартеници, носии, баба Марта

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook