Балканите – санитарен кордон на Европа?
Въпреки, че премиерът Бойко Борисов обяви, че няма опасност от пренасочване на мигрантския поток към България. Макар и по-труден, пътят през България и Румъния не е изключен като алтернативен вариант пред мигрантите, твърдят политолози. Вижте коментара по темата на проф. Вихрен Бузов.
Пътят на мигрантите минава през турския бряг, гръцките острови, Атина, Кавала, оттам до македонската граница и нагоре през Хърватия, Словения, Унгария до Германия, Швеция и Дания. Според политолога проф. Вихрен Бузов сериозните проблеми с бежанската криза в Европа започват след поканата на Ангела Меркел мигрантите да заповядат в Германия.
По думите на проф. Бузов Европа се опитва да намери централизирана система за предоставяне на убежища, която ще заработи в посока превръщане на
По т. нар. път на Западните Балкани миналата година са преминали 880 хиляди мигранти, а от началото на тази година - 128 хиляди.
Ако пътят на мигрантите през западните Балкани бъде спрян Гърция ще се превърна в огромен бежански лагер. От Атина предупредиха, че до 15 март ще достигнат максимума на броят хора, които могат да приютят - малко над 34 хиляди.


Катя Мерджанова
7 Март 2016 | 19:27
Тагове: Балкани, мигранти, криза, бежанци

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook