Държавата отделя 10 милиона лева за млекопроизводителите и животновъдите
Държавата ще отдели 10 милиона лева за млекопроизводителите и животновъдите, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след Националния консултативен съвет по животновъдство, който се проведе днес във Велико Търново. Млекопроизводителите обаче остават в готовност да излязат на протест на 24 март.
Една от основните причина за недоволството на млекопроизводителите са ниските изкупни цени. Литър мляко във Великотърновско през последния месец се изкупува на около 50 стотинки.
Според фермера Георги Илиев начинът, по който се определят субсидиите в момента, а именно на глава добитък, не е най-добрият.
Министърът на земеделието и храните уточни, че десетте милиона ще бъдат отпуснати веднага.
Танева допълни още, че тогава България е използвала малка част от националните средства. Млекопроизводителите обаче са на мнение, че финансирането, което ще получат, няма да ги изведе от кризата и засега нямат намерение да отменят протеста, който готвят. Земеделският министър посочи, че кризата се дължи на спада на приходите от повечето земеделски суровини, заради наложеното Руско ембарго в края на 2014 година. По думите на Танева криза има, както за българските земеделски производителите, така и за производителите в останалите страни членки на Европейския съюз.


Катя Мерджанова
22 Март 2016 | 20:06
Тагове: млекопроизводители, животновъди, протест, министър Танева

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook