Задълбочаване на взаимоотношенията родител – дете като превенция срещу детската престъпност
Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица в старата столица отчита увеличение на детската престъпност за 2015 година във Великотърновска област. Само от началото на тази година са образувани 68 дела. Най-често регистрираната противообществена проява са кражбите, но нарастват и случаите на агресия в училищата. Причините за бунтарското поведение у децата вижте в следващото видео.
Доц. Д-р Минко Хаджийски от години работи към катедрата по „Психология“ към ВТУ. Според университетския преподавател два основните фактора за появата на девиантно поведение у децата.
Наличието на тези два фактора заедно пък прави мотивацията на едно престъпление много лесна и реална, допълва още доц. Д-р Минко Хаджийски. Според Ценка Новак - доктор по философия и психолог проблемът е по- дълбок. Според нея йерархична система на потребностите на човека е обърната на 180 градуса и всичко това се отразява на новите поколения.
В близо 35-годишната си практика като консултативен психолог, и достатъчното казуси, по които е работила са я убедили, че децата съставящи статистиката за детска престъпност са жертви на обстоятелства, а не виновници.
Въвеждането на норми в семейството е вариант, с който да покажем на малчугана у дома, че всяко поведение се определя от разумни граници. А показвайки му, че може да бъде уловено и санкционирано за нещо нередно му насажда впечатление, че утре когато е извън комфорта на семейната среда, на улицата където стресът и напрежението го обграждат то трябва да остане възпитано.


Марияна Несторова
24 Март 2016 | 17:44
Тагове: родител, дете, агресия, превенция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook