За музиката, изпитанията на волята и успеха
След прекъсване от повече от 10 години, поради заболяване, унгарският музикант Шандор Мещер изнесе солов концерт на класическа китара във Велико Търново. Напълно възстановен, след дългото изпитание на волята, Мещер днес е един от най-активните концертиращи изпълнители в Централна и Източна Европа.
Шандор Мещер е солов изпълнител на класическа китара, известен в цял свят. Репертоарът на унгареца обхваща период от почти 6 столетия - от Ренесанса до наши дни.
Шандор Мещер прекъсва соловата си кариера през 1994 година след диагноза „фокална дистония“. Професионалното музикално заболяване, се характеризира с неволеви, продължителни, повтарящи се мускулни контракции, засягащи горните крайници.
Благодарение на приятелите и волята си, след 10-годишно боледуване, унгарецът се възстановява напълно. Днес той е изнесъл повече от 500 концерта в цял свят, един от които беше и този във Велико Търново.
В годините, през които не свири на китара, Мещер не се отказва от призванието си. Той започва да учи композиране и разработва нов музикален софтуер за дигитална импровизация за хора, болни от неговата болест.


 
1 Април 2016 | 19:05
Тагове: Шандор мещер, китара, музикант, концерт

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook