Реставрация и популяризиране на Килифаревски манастир започват група археолози от Търновско
Доц. Робов и проф. Кенанов са част от групата археолози, които започват кампания по реставриране, почистване и популяризиране на Килифаревския манастир, за да го превърнат в основна точка за поклоннически туризъм във Велико Търново.
Голям манастир, най-голямото проучено исихазко средище и дом на първи етап на Търновска книжовна школа в средата на 14 век. Килифаревския манастир е поддържан до днес главно със спонсорски усилия и доброволния труд на местните жители. Идеята на археолозите е манастирът да се превърне в средище на поклоннически и културен туризъм за България.
Килифаревският манастир е мястото, което дава на средновековния свят личности като Евтомий Търновски – главата на българската православна църква в последните десетилетия на Второто българско царство, митрополит Киприян Московски – митрополит на цяла Русия и първият митрополит на Литовското княжество – Григорий Цамблак.
Предстоят срещи с Министъра на културата Вежди Рашидов, за да бъде запознат с проекта на археолозите. За да бъде разработен и почистен обектът , сумата от 5 000лв ще бъде нужна от инвестиционната програма на ресорното министерство.


Владислава Георгиева
25 Април 2016 | 19:39
Тагове: Килифаревски манастир, реставрация, финансиране, поклоннически туризъм

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook