Колекция от 1100 печатни книгоразделителя пази великотърновска библиотекарка
Петя Джакова – библиотекар от Велико Търново, показа своята колекция от над 1100 забравени книгоразделителя за пръв път. Събирани в продължение на 15 години от върнати книги в библиотеката, всяко едно от картончетата носи в себе си различна история за картина, цвят и творчество.
Когато започва работа като библиотекар-техник в Народна библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново преди 15 години, Петя Джакова започва да събира и своята колекция от книгоразделители. С течение на работата си, тя събира забравените цветни картончета от всяка върната прочетена книга в библиотеката.
Събраните книгоразделители са изцяло печатни. Според библиотекарката този вид разделители са предизвикателство за цялата печатна промишленост, защото творчеството, вложено в тях е впечатляващо. Интересно е, че погледнати хронологически в тях може да се види 15-годишната „история“ на рекламния бранш в България.
11 май е професионалният празник на българските библиотечни работници. Професията, съхраняваща в детайлите си традиция, култура и изкуство не е една от желаните за реализация на младите хора. Въпреки това все повече са младежите, които оценяват духа на старата хартия и кожената подвързия, трупащи история с всеки нов прочит.


Владислава Георгиева
11 Май 2016 | 18:35
Тагове: книгоразделители, хоби, колекция, изложба

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook