Студенти протестират срещу закриването на специалност „Скулптура“ във ВТУ
В знак на протест срещу закриването на специалност „Скулптура”, студенти от Великотърновския университет поставиха днес свои творби пред ректората. Ръководството на учебното заведение премахва специалността и обявява нулев прием за още 13 специалности на следващата учебна година като част от мерките за икономии. Те се налагат заради натрупаните дългове на университета в размер на близо 6 милиона лева.
Пластиките, изработени по време на занятия през годините, бяха подредени пред главния вход на Ректората, за да покажат несъгласието на младите скулптори с оздравителния план на университета.
Според един от възпитаниците на Факултета по изобразително изкуство и докторант по скулптура Мартин Митев една от причините за по-слабия интерес към специалността са и високите такси.
Спeциaлнocт „Скулптура“ ce изyчaвa caмo в двa университета в cтpaнaтa – в Нaциoнaлнaтa хyдoжecтвeнa aкaдeмия в Сoфия и във Великотърновския университет. Заради плана за свиване на разходите на Великотърновския университет 13 специалности ще останат без прием на първокурсници. Ръководството на висшето учебно заведение обаче е категорично, че не могат да се правят компромиси.


Катя Мерджанова
30 Май 2016 | 19:11
Тагове: студенти, протест, специалност "Скулптура", закриване, ВТУ

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook