1, 300 млрд. лв се отпускат по ОП „Околна среда“ до края на 2016 година
Министърът на Околната среда и водите Ивелина Василева съобщи във Велико Търново, че по ОП „Околна реда“ се отпускат 1, 300 млрд. лв. до края на 2016 година. Част от процедурите вече са отворени, а останалите ще бъдат през следващите месеци, допълни още министър Василева.
До края на календарната година на общините ще се предостави възможност да усвоят 1, 300 млрд. лв, което съставлява 38 % от общият наличен ресурс по ОП „Околна среда“. В секторът „Води“ до края на годината ще бъдат налични 734 млн. лв., като за този сектор в рамките на новата Оперативна програма вече се прилага новият механизъм на принципа на регионалното планиране. За опазване чистотата на въздуха средствата са 115 млн., за наводнения- 20 млн. лв., а за укрепване на свлачища- 56 млн.
За секторът „Отпадъци” са отпуснати 98 млн. лв., като през новият програмен период не могат да се финансират депа, а могат да се изграждат само допълващи и изграждащи системи. Сериозен акцент е поставен върху биоразградимите отпадъци. По смисълът на европейското законодателство до 2020-та година България е задължена да оползотворява предварително 50 % от биоразградимите отпадъци. Към момента това изискване е изпълнено едва на 3%.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева беше във Велико Търново за среща с кметовете от Северния централен район. Тя посочи, че целта на визитата е с кметовете да се организират информационни срещи за възможностите за кандидатстване за финансиране по проекти.


Владислава Георгиева
3 Юни 2016 | 18:19
Тагове: ОП "Околна среда", средства, усвояване, програмен период

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook