Българските домакинства все по-богати?
Богатството на домакинствата в България нараства с два пъти по-бързи темпове от брутния вътрешен продукт на страната за последните 10 години според изследване на "Индъстри уоч". Една от причините е повишената склонност на българина към пестене и високите лихви, получавани до 2013 година. По този начин финансовото богатство на българите се е утроило от 2005 г. насам и в края на 2015 г. надхвърля 65 милиарда лева или 75.6% от БВП.
Икономическото изследване посочва парите, които изпращат емигрантите у нас, както и ръста на доходите на работещите у нас като предпоставка за повишените финансови ресурси. Не така обаче стоят нещата за много български домакинства, които са принудени да оцеляват с минимални средства.
Семейството на Теодора от Велико Търново е тричленно. Признава, че без помощта на своите и родителите на съпруга й, не биха се справили. В момента се грижи за своето дете и получава 340 лева за майчинство.
Въпреки последното увеличение на пенсиите с 2.6 на 100, пенсионерите продължават да са едни от хората с най-ниски доходи у нас.
Задлъжнялостта по жилищни кредити трайно нараства. През 2015 близо половината дълг на българските граждани е съставен от ипотеки. От глобалната финансова криза до сега цените на жилищата в България са поскъпнали с 8%. Според изследването ще продължат да се вдигат бавно и скоро няма да доближат нивата от 2008г.


Катя Мерджанова
11 Юли 2016 | 16:25
Тагове: домакинства, доходи, пари, средства

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook