Част от Тихия океан на великотърновска земя
Групата на Китайско Тайпе зарадва любителите на различните култури на 19-тия Международен фолклорен фестивал във Велико Търново тази година. Те изпълниха традиционни танци на племената, населявали остров Тайван още преди 1000 години в традиционни облекла с пъстри украшения и пищни прически.
Тайван е остров в западната част на Тихия океан, в Източна Азия. Държавата е под контрола на Република Китай, а най-точното й название е Китайско Тайпе. Група от 25 музиканти и танцьори, представя културата на малката островна държава на 19-тия Международен фестивал във Велико Търново. За традициите си те казват, че са толкова пъстри, колкото са пъстри дрехите им. Гордеят се със свободата на народа си и „източната мъдрост“, на която са последователи.
Китайско Тайпе е съставено от много племена, които имат различни традиции и обичаи. Племето на сетите е едно от най-важните – то живее във високите планини в централната част на острова. Традиционните костюми, с които са се обличали мъжете от племето са много специфични, защото техниката на ръчната изработка е много трудна.
Мъжете от племето преди 1000 години са татуирали лицата си, когато убият човек. Това е било белег, че те са защитили семейството и рода си от враг. Жените от племето са носели традиционни рокли в червен цвят и златна украса – символ на богатство и красота. Титлата „Мис фестивал“ за 2016 години спечели Лий от състава на Китайско Тайпе. Ръководителката на ансамбъла сподели, че момичето е избрано да участва в конкурса с единодушно от цялата група.


Владислава Георгиева
21 Юли 2016 | 19:14
Тагове: Тайван, Китайско Тайпе, култура, традиции, фолклор

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook