Проблемът на липсващата пред и следродилната грижа в България
Днес православната църква почита празника на Света Анна. Според народните вярвания, денят бележи края на лятото и началото на заесеняването. В библейската традиция Света Анна е покровителка на бременните невести – почитат я с различни поверия и обичаи, за да се роди здрав плод и бременността да бъде лека.
Предродитлната подготовка е важна тема, на която се гледа сериозно в повечето европейски страни. Тя се състои в специално подготвени програми за двойката, на която предстои семейното събитие. Тони Калушкова е дългогодишна акушерка и Зам. председател на Алианса на акушерките в България. Със съжаление споделя често срещаното възприятие у нас, че бременната жена е по-скоро болен човек, отколкото носител на нов живот и ново начало.
Престоят в болница след раждането в повечето европейски здравни системи е регламентиран в рамките на 24 часа, след което следва ежедневна акушерска грижа за майката и детето, с поет от Здравната каса разход.
Днес християнската църква отбелязва Успение на Света Анна – потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата Христова Майка. Според библейските предания светицата се почита като покровителка на раждането и бременността и символ на майчинството.


Владислава Георгиева
25 Юли 2016 | 18:37
Тагове: акушерка, предродилна помощ, родилка, дете, семейство

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook