11 деца са заразени със салмонела в СУ „Ангел Каралийчев“ в град Стражица
11 души, 9 – от които деца, са заразени със салмонела в СУ „Ангел Каралийчев“ в град Стражица. Заразата плъзнала от две от готвачките в стола на училището, които били „здрави носители“ на болестта.
9 ученици на възраст между 7 и 14 години на стражишкото средно училище „Ангел Каралийчев“, както и майката на едно от децата и чистачка от школото са приети в Инфекциозно отделение в град Горна Оряховица.
Според специалисти, здравото носителство на салмонела интеритидис е в следствие на преболедуване и недоизлекуване от болестта. Лечението – от своя страна протича в неопределен срок посредством антибиотици до даване на отрицателен резултат при изследвания.
Според Наредба на Министерството на здравеопазването, лицата, които имат достъп до храна и работят в детски заведения, подлежат задължително на периодични пълни здравни изследвания. Всеки преглед се заверява и нанася в здравна книжка на работника. При случая в училището в град Стражица, и двете готвачки са с редовни заверки на здравните документи.


Владислава Георгиева
27 Септември 2016 | 17:46
Тагове: салмонела, болест, деца, болница

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook