11 наказателни постановления за отказ от имунизация са съставени във Велико Търново
11 наказателни постановления на родители са съставени за отказ от имунизации на деца във Велико Търново от началото на 2016 до момента. Липсата на държавна политика в следродилната грижа за майката и детето в ранната му възраст води до ниска информираност, според Алианса на българските акушерки.
Според актуалния Имунизационен календар в България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на всички деца на определена възраст. Всяко непоставяне на задължителна имунизация е административно нарушение, за което се налага глоба от 50 до 100 лв, а за повторно неявяване – от 100 до 200 лв.
Една от причините за общественият дебат по темата „за или против“ имунизациите, специалисти обясняват с липсата на избор и информация за родителите у нас.
В България липсва политика за следродилна грижа за майката и детето. Нужна е по-сериозна помощ от страна на държавата за информираността и съпричастността с този важен за всяко семейство момент.
За разлика от системата в България, практиката в здравеопазването на повечето държави в Европа, акушер-генекологът е изключително важна фигура, която е до майката и детето дълго след раждането.


Владислава Георгиева
29 Септември 2016 | 16:13
Тагове: имунизации, наказателни постановления, следродилна грижа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook