Най-търсени са работници със средно образование или определена професия
В област Велико Търново най-търсени са работници със средно образование или с професия. За 2016 година са проведени обучения на 225 лица за продавач-консултанти, болногледачи, помощник-възпитатели и други видове търсени професии.
Трудовата експлоатация е сред най-често срещаните причини за трафик на хора. Недостатъчната квалификация, образования или умения водят до ниски възнаграждения и неудовлетвореност на работещите. Много работници, които търсят сезонна или постоянна работа в чужбина или искат да продължат образованието си в друга страна стават жертва на измама.
Едно от задължителните условия за законово полагане на труд е трудовият договор. Особено за работещите в чужбина е важно той да е подписан и на български, и на официалният език на работодателя.
Превантивни мерки срещу трафик на хора и трудова експлоатация може да предприеме всеки. Експертите съветват да не се доверяваме на съмнителни обяви за работа, особено такива, които са разлепени по улиците, разпечатани на принтер и имат само мобилен телефон. Да не предоставяме документите си за самоличност на никого под никакъв предлог и да проучваме внимателно работодателя си.


Владислава Георгиева
7 Октомври 2016 | 17:47
Тагове: трафик, образование, труд

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook