Увеличение на учителските заплати, но не за всички
Учителските заплати ще бъдат увеличени от 1 януари 2017 година. Общо 100 млн. лв ще бъдат вложени за дългоочакваното увеличение, но то далеч няма да е в размер на обещаваните 10% за всички преподаватели в училищата и детските градини. Реалното увеличение на трудовите възнаграждения ще бъде средно 8 % за всички, а с 10 % ще скочат само минималните, фиксирани месечни заплати.
10% увеличение на работните заплати ще има за младите учители и тези с минимално възнаграждение. Остатъкът от заделените за увеличение на заплащането в образованието - 100 млн. лв., ще се разпределят по бюджетите на училищата и детските градини. От това зависи какво ще е реалното увеличение на заплатите в ресора.
Близо месец след 15-ти септември, учителите вече работят и с нов Закон за училищното и предучилищното образование. Новите изисквания са източник и на огромно количество документация, което допълнително утежнява процеса в класните стаи.
Учителите коментират, че проблеми в училище винаги ще има, а прилагането на реалната реформа в образованието зависи само от тях. Надяват се на по-достойна и качествена оценка на труда си и повече отзивчивост за проблемите си.


Владислава Георгиева
13 Октомври 2016 | 16:43
Тагове: учители, заплата, реформи, образование

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook