Знаят ли пешеходците, че правото да пресичаме на пешеходна пътека не е абсолютно?
Правото да пресичаме на пешеходна пътека вече не е абсолютно, според становище на Висшия адвокатски съвет. Съобразяване на скоростта на движещите се МПС-тва и вдигане на ръка от страна на пешеходците са част от новите стандарти за законно пресичане, но повечето от гражданите не са запознати с тях.
Пешеходецът би пресякъл на зебра правомерно според новите правила, само ако се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващото се МПС. Дори всички тези правила да бъдат спазени, пешеходецът отново е в нарушение ако не е сигнализирал на шофьора за пресичането си предварително с повдигане на ръка.
Повод за искането за уеднаквяване на съдебната практика за престъпленията на пътя стана делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на зебра. В края на март ВКС намали наказанието на Диян Станчев на 2 години затвор. Остри реакции на близките на загиналото момиче, предизвика решението на съда, че Казанлиева е съпричинила инцидента.
Много от анкетираните граждани коментираха новите правила за пресичане с усмивка. Помахването за „разрешение за пресичане“, определиха като стимул за повече запознанства и социални контакти на движещите се шофьори и пешеходци.


Владислава Георгиева
13 Октомври 2016 | 16:46
Тагове: пешеходци, правила, пресичане, инцидент

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook