Над 30 медала в колекцията от отличия на млад великотърновски математик
Над 30 медала и почетни места са част от постиженията младия великотърновски математик Андрей Върбанов. Бронзов медал от национално състезание по компютърна математика е последният му отличен резултат. Единадесетокласникът от природоматематическата гимназия в Старата столица има участия в повече от 200 състезания. „Съвременните народни будители трябва да се борят постоянно за промяната“, споделя Андрей.
16- годишният Андрей започва да се занимава с математика, когато е на 5 години, а с компютри – в пети клас. За да постига добри резултати, често запълва свободното си време с цифри и пресмятане на задачи.
Той се състезава в национални, общински и интернационални форуми. Категоричен е, че Българите са сериозна конкуренция на математиците от други страни.
След като завърши средното си образование след две години младият математик е решил да учи в Австрия. Вече се подготвя усилено по обучението си по немски език.
Въпреки ,че съвременните будители остават често в сянка, те могат да бъдат намерени навсякъде около нас, споделя единадесетокласникът.
Сеха Андрей се отдава на краткотрайна двуседмична почивка, след което започва отново усилена подготовка за следващото си състезание.


Симона Димитрова
1 Ноември 2016 | 17:45
Тагове: математик, ученик, награди, състезания

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook