Ръководството на ВТУ не е съгласно Тараклийският университет да стане филиал на Русенския университет
Ръководството на ВТУ не е съгласно Тараклийският университет да стане филиал на Русенския университет. В писмо до президента, председателя на парламента, премиера и министъра на образованието и науката, ректорският съвет настоява в разговорите за бъдещето на молдовското висше училище да участват и представители на старопрестолната Алма матер.
Първоначалната идея на учените и ръководството на Тараклийския район е била на базата на съществуващия колеж да бъде създаден филиал на ВТУ. При по-нататъшните преговори тази идея отпада и по споразумение на президентите на двете страни Георги Първанов и Владимир Веронин се взема решение за откриване на самостоятелен държавен университет в Тараклия, който не е български филиал, а учреждение на Молдова. Професор Пламен Павлов казва, че тежкото състояние на университета в момента, не е изненада.
Ректорът на ВТУ професор Христо Бонджолов каза, че ръководството на висшето учебно заведение е научило от медиите за водените разговори с президента Плевнелиев Молдовският университет да стане филиал на този в Русе.
Бонджолов признава, че заради финансовите затруднения, Великотърновската Алма матер не може да помогне на молдовския университет.
Двата университета си сътрудничат от 2004г. Оттогава до 2011 година включително всяка есен във ВТУ се обучават по 60 студенти от Тараклийския университет, от 2012 година броят им е 40.


Катя Мерджанова
29 Ноември 2016 | 18:59
Тагове: ВТУ, ръководство, Тараклийски университет, филиал

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook