42% от деветокласниците у нас са функционално неграмотни
41% от деветокласниците у нас не разбират какво четат и не могат да го приложат в житейска ситуация. 42% от 15-годишните българчета са функционално неграмотни по математика, а по природни науки – 37.9% Това показват резултати от международно изследване на грамотността.
Мартин Иванов е пример за ученик, който не само разбира математиката, но постоянно печели отличия и престижни награди. Той вече е дванадесетокласник в природоматематическата гимназия във Велико Търново, но от 8-ми клас активно се явява на състезания.
Отличните резултати се постигат с постоянство и ежедневно решаване на задачи, споделя Мартин.
Младежът е убеден, че ще остане да живее в България. Той иска да продължи образованието си в тази посока и един ден работата му да бъде свързана с математика. Мартин има свое обяснение, защо толкова голяма част от учениците нямат познания по четене , природни науки и математика.
Мартин и още трима негови съученици са поканени да вземат участие в престижно състезание по математика и информатика в Казахстан. За да заминат 4-мата ученици , придружени от двамата преподаватели, са необходими около 6000 лв. Те обаче нямат необходимите средства в момента, а трябва да заявят участието си до 20 декември.


Симона Димитрова
7 Декември 2016 | 17:37
Тагове: математик, състезания, награди, участия

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook