Нови правила за прием в детските градини и първи клас въведе Община Велико Търново
Нови правила за прием в детските градини и в първи клас въведе Община Велико Търново. Съгласно Новият закон за предучилищно и училищно образование общините трябва да разработват системи за прием, като основната цел е задържането на децата в училище между 5 и 16 години. Правилата влизат в сила от следващата учебна годинА. Тоав обясни Пенка Игнатова, директор на Дирекция“ Образование и младежки дейности“.
Идеята на новите правила е максималното улеснение на родителите при записването на децата в учебните заведения, обясни Пенка Игнатова, директор на Дирекция“ Образование и младежки дейности“. Адресната регистрация е първият критерий , по който се записват децата, както в детски градини, така и в първи клас.
С три класирания ще бъдат приемани първокласниците от следващата учебна година. Това дава възможност родителите, които искат, да запишат децата си в учебно заведение , което не е в близост до мястото, където живеят.
Общината изготвя списъци, които се дават на директорите. Те трябва ,след това, да изготвят училищният план- прием. До 31 май е срокът, в който родителите трябва да подадат заявление за участие в класирането. По този начин се следи за деца, на територията на Община Велико Търново, които не са записани в учебно заведение.
Новите правила би трябвало да помогнат за по – лесния прием на децата в 13-те детски градини, както и в 5-те основни и 4-те средни учили]а, които ще приемат първокласници през следващата учебна година.


Симона Димитрова
12 Декември 2016 | 18:43
Тагове: кампания, прием, детски градини, училища, деца

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook