Закон за старите столици на България ще определя специализирана държавна политика за закрилата и развитието им
Група народни представители предлагат законопроект, целящ предоставяне на специални права за финансиране, защита и популяризиране на селищата – стари столици на България. Ежегодно, Общинските съвети ще приемат планове за развитие на културното наследство, изработвани от Специализирани съвети от всяка стара столица.
Основните принципи на законопроекта, според вносителите му, са насърчаване на взаимодействието между институциите, планиране на развитието на старите столици дългосрочно, участие на местната общественост, целево финансиране и политика по популяризиране на културното наследство.
Идеята включва да бъдат създадени специализирани Звено към Общинските структури и фонд, които да работят приоритетно по създаването на плановете и събиране на всички приходи. Отделно ще съществуват и Обществени съвети с авторитетни хора, които да бъдат гарант за спазването на плановете.
Законопроектът за старите столици на България е от типа специализирани закони. В България до момента действат два такива закона: Закона за устройство и застрояване на Столична община и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.


Владислава Георгиева
19 Декември 2016 | 17:59
Тагове: законопроект, стари столици, финансиране, права

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook