Странстващи гъдулари
Старата столица днес се събуди с красивите мелодии на двама странстващи музиканти от Варна. Заради успешния експеримент и прекрасното отношение на болярите към изкуството им, младежите дори планират национално турне.
Светлина Григорова и Илия Русинов са гъдулари от Варна, тя е на 19, той на 16. Занимават се с музика от малки. Лауреати са на много национални конкурси за фолклорно творчество. На един от тях се запознават преди 4 години и създават свой импровизиран уличен оркестър, за чиято сцена днес са избрали главната улица на Велико Търново.
Преди около година започнали да свирят заедно на различни места по улиците на Варна. Много често обаче срещали неодобрението на хората от околните жилищни сгради или на търговци, чиито магазини и сергии били близо до импровизираните им сцени.
Казват, че се е случвало дори да ги бият и затова решили да потърсят друго място, където хората да оценят изкуството им.
Спечелените пари използват за пътувания, дрехи и забавления. Надяват се цял живот да се занимават с музика. Илия иска да учи народно пеене, а Светлина музикална педагогика. Мечтаят хората да бъдат по-мили и усмихнати и да не забравят колко е ценна народната музика. Радват се, че хората в Търново ги приемат с усмивка и любов към таланта им.
Заради приятните емоции, които намират в експерименталното си пътуване до Търново те плануват през лятото да обиколят и други градове в България, където да пренесат магията на народната музика.


 
22 Февруари 2017 | 18:45
Тагове: гъдулари, улични артисти, музиканти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook