Глоби за стопаните на кучета без чип
Изтече гратисният период за влизане в сила на промените на закона за ветеринарномедицинската дейност. Всеки собственик на куче, което няма микро чип , подлежи на глоба между 50 и 500 лв.
От февруари 2016-та година според промени в закона всяко домашно куче трябва да има имплантиран чип, съдържащ 14-цифров уникален код. От приемането на закона до сега течеше едногодишен гратисен период, в който всеки стопанин на куче трябваше да чипира любимеца си.
След чипирането кучето трябва да бъде регистрирано в общината. Размерът на данъчните таските за собственици с постоянен адрес в гр. Велико Търново е 20 лева, за Килифарево и Дебелец е 10 лева, а за жителите с постоянен адрес в останалите населени места в Община Велико Търново - 2 лева. Ако притежателят на кучето е пенсионер, таксата се заплаща с 50% намаление. Приходите се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. Масово обаче стопаните на кучета не са запознати с новия закон. Освободени от данъчна такса са кучета водачи на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели или от Български червен кръст, както и кастрираните или ловни любимци.


 
24 Февруари 2017 | 17:02
Тагове: кучета, чип, стопани, глоби

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook