Обезлюдяването на българското село
74% от българите живеят в градовете, сочи статиската.Обезлюдяването на българските села е безспорен факт. В близките до града селца обаче, все още се намират млади хора, но не ги задържа любовта към селото, а невъзможността да живеят извън него.
Село Мерданя се намира на 16км от Велико Търново и на 7км от град Лясковец. Там няма нито едно училище или детска градина. Това е място, заседнало между старото село и новия град. Няма го класическия селски дух, но все още има и млади хора.
Преди години там е имало 3 училища, детски градини, манастир привличащ туристи, хиляди жители, които са живяли спокойно и сплотено. Днес в селото все още живеят и млади хора, но работят в близкия завод или в града. Няма нито една крава, всяка седмица в сряда и петък им карат мляко от Лясковец.
В магазинче на центъра намерихме Емилия. Тя живее в Търново, но работи от няколко години в Мерданя. Казва, че хората са бедни, купуват предимно храна за кокошките и семена. Около празници отделят пари за някоя малка детска играчка, но...рядко.
В съвременния свят има толкова много иновации, чиито мащаби не са по мярка на селцата ни.
Дотогава докато разбираме развитието на света по днешния начин, обезлюдяването ще е тъжен, но логичен процес.


Александра Димова
14 Март 2017 | 18:38
Тагове: села, обезлюдяване, младежи, безработица

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook