Кампания срещу закичването на мартеници в клоните на магнолията до пощата започват великотърновци
Магнолията пред пощата във Велико Търново безпосрно се превърна в символ на града.
Дръвчето цъфти в ранна пролет и освен погледите на туристите, привлича силно и търновци, които търсят къде да закичат своите мартенички. Според защитници на природата обаче червено-белите конци стегнати около клоните могат да унищожат дървото.
Най-популярна и до ден днешен е представата, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види щъркел, лястовичка или цъфнало плодно дръвче. Свалената мартеница се връзва на цъфнала клонка, за да стане плодовито дървото и годината ни.
Макар магнолията да не е плодово дръвчета, то няма спор , че именно тази розова красавица пред пощата ежегодно печели „конкурса“ за най-окичено дръвче.
Десислава Йорданова е от хората, които смятат закачането на мартеничките на магнолията за неуместно, грозно и противно на природата на дръвчето и българските традиции.
Мънистата и метала по мартеничките са материали, които не се разграждат и това ги прави пагубни за природата. Деси каза още, че тя и съмишлениците й ще потърсят помощ от общината за предупредителна табелка, която да бъде поставена до дървото.


Александра Димова
24 Март 2017 | 18:41
Тагове: магнолия, мартеници, клони, закичване, забрана

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook