Бивша национална състезателка с рядко неврологично заболяване
Младежи от цял свят, бивши възпитаници на Професионалната гимназия по лека промишленост „Буров” в Горна Оряховица и колеги на Илиана Якова събират пари за лечението на своята учителка и колежка. Тя е бивша състезателка в националния отбор по спортна гимнастика, треньорката по хандбал и учителка и вече осем месеца страда от тежко неврологично заболяване.
Проблемите започват през лятото на миналата година, след като Илиана заспива под работещ климатик. Когато се събужда, получава схващане на врата, което постепенно преминава в сериозен проблем. Движенията на главата й стават неконтролируеми, болката силна, а лекарите дават различни и противоречиви диагнози, без да могат да открият заболяването.
След многократно посещение на различни лекари и болнични заведения й е поставена диагноза „Идиопатична дистония ретроколис”, рядко неврологично заболяване, пред което класическата медицина на практика е безсилна.
В България страдащите от това заболяване дори нямат право на ТЕЛК. Илиана влиза от болничен в болничен, което обаче е временно решение. Според българските здравни власти с това заболяване тя може да работи, въпреки че в момента дори не може да стане от леглото за повече от 15 минути.
Липсата на работоспособност, доходи и средствата необходими за поддържане и търсене на решение за болестта на Илиана я изправят пред изключителна трудност.
Нейни бивши ученици и приятели от цял свят събират средства с които да й помогнат.
Илиана и близките й търсят начини и средства за лечение в чужбина. В момента тече процедура по легализиране и превод на медицинската документация с която разполага младата жена, която ще бъде разпратена в различни болнични заведения, за да се потърсят варианти и ценови оферти за лечението й. Сметката на Илиана е публикувана в социалните мрежи.

Банкова сметка в Банка ДСК: BG 28 STS A93000022195514
Илияна Петкова Якова


Александра Димова
11 Април 2017 | 17:09
Тагове: болна, заболяване, средства, болница

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook