Субсидии за малките земеделски стопанства
По 15 000лв. стартова помощ за развитие на малките стопанства ще получат земеделци от областта, кандидатствали за субсидия през 2016 година от програмата за развитие на селските региони. 6 години е периодът в който земеделците ще трябва да спазят бизнес плана, с който са спечелили субсидията и да повишат стопанствения обем на производството си.
116 бизнес плана е изработила Службата за съвети в земеделието през 2016-та година. Плановете се изработват безплатно, а с тях земеделците са имали право да кандидатстват за субсидии в размер на 15 000 лева.
Минималните критерии, които трябва да покрива един производител, е не по-малко от 2000 евро производство на брутни продукти през изминалата финансова година.
За по-малките производители обаче субсидирането е мечта от години.
Петко Овчаров е животновъд и кандидатства за субсидии от 1996-та година, резултати обаче, по различни причини, за него и до днес – няма.
Искал е да използва средствата, за да направи по-удобен и широк обор за своите крави.
Сега той гледа само четири крави, защото, както казва, голямата помощ за развитие в селските региони все не стигала до неговото село. Животните му носят толкова пари, колкото да оцелява, но въпреки липсата на субсидии, с които да уголеми размера на стопанството си, той се грижи с голяма любов за тях.
Липсата на субсидии няма да спре развитието на селското стопанство, каза още Петко. До няколко години, според него, всичко ще бъде в ръцете на големите предприемачи, но какво ще бъде качеството на продукцията – не се знае.


Александра Димова
18 Април 2017 | 18:29
Тагове: животновъди, субсидия, кандидатстване, стопанства

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook